We zijn te gast bij buurman Lumacon, iets verderop op het industrieterrein in Marknesse. Hier gaan we in gesprek met eigenaar Mark Vereecken, hij nam ruim vier jaar geleden het bedrijf over. Vereecken was eerder actief bij een machinebouwer en kwam veel bij Lumacon. “De vorige eigenaar wilde iets anders en vroeg mij of ik het zag zitten om het over te nemen. Een eigen bedrijf, dat heeft mij altijd getriggerd. Zo doende!”

“Lumacon is 25 jaar geleden begonnen als constructiebedrijf, toen maakten we constructies voor bijvoorbeeld Grisnich, Wevano en Dijkstra. Sinds 2010 zijn we ook begonnen met het bouwen van machines. Zo bouwen we composteermachines in diverse maten, maar zijn we ook gespecialiseerd in nucleair meubilair voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dat zijn bijvoorbeeld kasten waar radioactief materiaal verwerkt wordt, of kluizen waar het wordt opgeslagen. De constructie bestaat dan uit een dikke laag lood, meestal zo’n 5 centimeter dik. Dit wordt bekleed met RVS.

We zijn zeer breed georiënteerd, dat is onze kracht. Zo zijn we in vele diverse branches actief. We zijn nu bezig de NEN 1090 certificering voor projecten in de offshore, bouwden we onlangs een vliegtuigvleugel voor het NLR en zijn we ook zeer actief in de foodindustrie.

Zo bouwen we regelmatig bordessen voor klanten in de voedselverwerking. Bijvoorbeeld in de visverwerking of groentebedrijven. Hier is hygiëne natuurlijk erg belangrijk, daar zijn we inmiddels wel in gespecialiseerd.”

Hoe helpt de buislasersnijtechniek in jullie bedrijf?

“De mogelijkheid van buislasersnijwerk maakt hygiënisch werken een stuk eenvoudiger. Om ophoping van vuil tegen te gaan, draaien we alle kokers in een hoek van 45 graden. Hierdoor blijft er niets op liggen. Dat was eerder een hele klus, omdat je dan zeer precies moet slijpen of zagen en dat maakte het laswerk ook moeilijker. Nu is het een kwestie van slimme engineering, dat scheelt een hoop werk!”

Dat scheelt op de werkvloer, maar hoe gaat dat op de tekentafel?

“We hebben dit geautomatiseerd in ons tekenprogramma met templates die we op het onderdeel kunnen plaatsen, hierdoor hebben we altijd de juiste bewerking zonder dat het te veel werk kost.”

De efficiënte van het hele bouwproces stijgt hierdoor flink. “We hoeven niet meer te zagen en te boren, dat gebeurt nu allemaal bij Tube Centre Marknesse. Hierdoor stijgt niet alleen de snelheid van het bouwproces, maar is de foutmarge ook fors gedaald. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.”

Je bent klant sinds het begin, hoe bevalt de samenwerking?

“De samenwerking met TCM levert ons veel gebruikersgemak op vanuit het constructieoogpunt zoals eerder benoemd. Maar de samenwerking is ook erg prettig. We zijn praktisch buren, dus ik loop wel eens binnen met een spoedklus. Ze zijn erg flexibel en kijken graag mee wat voor mogelijkheden er zijn. Dat werkt erg prettig! “