Aanlever specificaties

Aanleverspecificaties

Bent u op zoek naar meer informatie over buislasersnijden? Misschien is het hele concept nieuw. Geen zorgen, want we hebben alle informatie die u nodig heeft voor u op een rijtje gezet. Met buislasersnijden kunt u snel en efficiënt diverse vormen uit metalen buizen snijden, waardoor het een populaire techniek is in de metaalbewerkingsindustrie. Blader gerust door onze informatie en ontdek hoe buislasersnijden uw bedrijf kan helpen groeien!

Wij bij TCM werken met stepfile herkenning. Dit houdt in dat, wanneer de bestandsnamen van de stepfiles exact overeenkomen met ingestuurde files, de gekoppelde snijfiles worden herkend. Mocht een revisie doorgevoerd zijn, dient de bestandsnaam van de stepfile aangepast te zijn. Bijvoorbeeld: -revA of _A.

Daarnaast mag de benaming van de stepfile niet langer zijn dan 22 karakters en geen andere tekens bevatten dan – en _.

Om uw aanvraag of opdracht in behandeling te kunnen nemen, kunnen wij werken met de volgende bestandstypes: .STEP, .STP, .STEPZ, .IGS, IGE of .IGES en voor de tekeningen mag u .PDF bestanden aanleveren.

Bovendien kunnen wij geen andere bestandstypes verwerken en zullen uw aanvraag of opdracht dan ook niet verwerken als bovengenoemd niet wordt aangeleverd.

Algemene informatie

Stalen buizen

1. Staal

Aluminium buizen

2. Aluminium

De aanleverspecificaties voor staal, RVS en aluminium vierkante en rechthoekige buizen zijn echter verschillend. Dit verschil wordt namelijk veroorzaakt door de verschillende vorm-doorsnedes. Zie de afbeeldingen hiernaast voor verduidelijking.

Buitenradius

Staal  (vierkant en rechthoekig): buitenradius = 2x wanddikte Staal, 

RVS (vierkant en rechthoekig) buitenradius = 1,5x wanddikte RVS

Aluminium kokers (vierkant en rechthoekig): buitenradius = 0 mm radius (scherpe hoek).

Bij TCM snijden we standaard 2,5D. Dit houdt in dat het snijvlak bij kokers haaks op het materiaal staat (middelpunt gericht). Bij buizen is het gericht op de hartlijn van de buis. Enkele voorbeelden worden verderop in deze handleiding behandeld. Door middel van de software die we hebben bij TCM kan het 2,5D-snijvlak worden omgezet naar 3D-snijvlakken.

Mogelijkheden in wanddiktes:

 • Aluminium: t/m 5 mm   
 • Staal: t/m 10 mm
 • RVS: t/m 6 mm

 

Mogelijkheden in profielen:

 • Koker
 • Ronde buis
 • Platovaal
 • U-profiel
 • Hoek-profiel
 • Opendoos
 • UNP/UPE

 

Mogelijkheden in afmetingen:

Info buizen
Info buizen
Info buizen
Info buizen

Door de inklemming van de grondstof is de maximaal te lasersnijden lengte uit één stuk: 5.850 mm. Mocht een product langer zijn dan 5.850mm en korter dan 6.000mm, neem dan contact met ons op.

Toleranties

De toleranties op het gesneden contour, de centrering van het gesneden contour en op de totaallengte bedragen +/- 0,3 mm. Een aantal factoren beïnvloedt de tolerantie sterk, zoals:

 • De vorm- en maattolerantie op de buizen en kokers.
 • Afwijkingen op de nominale buizen-/kokermaat hebben een directe invloed op de centrering van de gesneden contouren.
 • De afmetingen en de stijfheid van de buis en koker.
 • Kleine en smalle kokers zijn flexibel en bewegen veel in de machine tijdens het lasersnijden. Hierdoor kunnen er afwijkingen in maatvoering en snijpatronen ontstaan.
 • Warmte-inbreng door contouren.
 • Het snijden van veel contouren in buizen of kokers resulteert in veel warmte-inbreng en kan leiden tot afwijkende toleranties. Dit kan ook verkleuring van het materiaal veroorzaken.

Positie lasnaad

Bij het inladen van de machine worden de kokers willekeurig geladen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat bij dezelfde producten de lasnaad op verschillende zijdes ligt.

Als u echter zelf de positie van de lasnaad wilt bepalen, ontvangen wij graag een PDF-tekening bij opdracht of offerteaanvraag waarop duidelijk de positie van de lasnaad en het bijbehorende positienummer van het artikel worden vermeld.

Voor rechthoekige kokers zijn er 2 mogelijkheden waar de lasnaad kan zitten, zowel op de korte als de lange zijden. Vooraf weten wij niet waar deze zit. Het is dus van belang dat u bij rechthoekige buizen op beide plekken een positie lasnaad aangeeft.

buizen lasnaad
buizen lasnaad

Snijslak aan de binnenzijde van de buis/koker

Het vloeibare materiaal dat ontstaat tijdens het lasersnijden kan zich aan de binnenzijde van de tegenover liggende zijde hechten, dit wordt ook wel snijslak of spat genoemd. De mate van snijslak is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Inwendige diameter van de buizen/kokers
  Hoe groter de diameter, des te kleiner de hoeveelheid snijslak.
 • Wanddikte van de buizen/kokers
  Hoe groter de wanddikte, des te groter de hoeveelheid snijslak.
 • Inwendige oppervlakte van de buizen/kokers
  Gladde – vettige buizen/kokers zijn minder gevoelig voor hechting van snijslak dan ruwe – droge buizen/kokers.
buizen graveren

Graveren

Onze graveringen zijn alleen functioneel voor positionering of identificatie. Blinde gaten worden automatisch herkend als graveren.

Als u zelf een gravering wilt maken, kunt u deze tekenen met een   minimale diepte van 0,1 mm en niet dikker dan de wanddikte. Dit kunt ook aangeven op de PDF-tekening.

Het is ook mogelijk om de naam van het STEP-bestand rechtstreeks op uw product te graveren. Dit kunt aangeven in uw offerteaanvraag of bestelling.

2,5D-lasersnijden

Bij TCM snijden we standaard in 2,5D. Dit houdt in dat het snijvlak haaks op het materiaal staat (middelpunt gericht). Onze software converteert 3D-snijvlakken naar 2,5D-snijvlakken. Hierdoor is het mogelijk dat een product anders wordt gesneden dan getekend. Hieronder vindt u voorbeelden die dit illustreren:

Getekende afbeelding
aanleveringsspecificaties buizen
aanleveringsspecificaties buizen
2,5D-tekening
2,5D tekening buizen
2,5D tekening buizen

2,5D gesneden gaten in ronde buis

Ronde buizen

Bij TCM snijden we standaard gaten in ronde buizen haaks op het materiaal (middelpunt gericht), waardoor de gaten anders worden gesneden dan getekend. Gaten die cilindrisch zijn getekend (blauwe lijnen in de afbeelding) snijden we echter ellipsvormig (oranje snijlijnen in de afbeelding). De diameter van het ronde gat van de buizen, gemeten op de binnendiameter van de ronde buizen, komen overeen met de diameter van het getekende gat. De diameter van het gat, gemeten op de buitendiameter van de buizen, is groter en ellipsvormig. Deze gaten zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld het tappen van draad.

LET OP: de diameter van cilindrische gaten in ronde buizen heeft een beperking en kan niet groter worden dan circa 0,5 x de diameter van de buizen.

2,5D-lasersnijden in verstek

Bij TCM snijden we standaard 2,5D. Dit houdt in dat het snijvlak haaks op het materiaal staat. Bij producten welke in verstek getekend zijn, heeft dat tot gevolg dat in de buitenhoek een groef ontstaat (bekijk onderstaande afbeeldingen). Deze groeven vullen we vaak op tijdens het lassen.

2,5D buizen
2,5D buizen
2,5D buizen
2,5D buizen
2,5D buizen
2,5D buizen

Verbinding van buizen

Standaard snijden we bij TCM buizen 2,5D, waarbij we een correctie toepassen, waardoor de buizen niet naadloos aansluiten. Zie afbeelding.

Verbinding van buizen
Verbinding van buizen

Mocht het de wens zijn om de buizen naadloos op elkaar aan te laten sluiten, dan noemen we dit 3D-snijden. Hierbij kantelt de kop tot een maximum van 40° tijdens het snijden. Wilt u gebruikmaken van deze snijtechniek, geef dit dan expliciet aan in de offerteaanvraag of opdracht. Voor ons bij TCM is het een handmatige actie om die om te zetten naar 3D snijden. Zie afbeelding:

Verbinding van buizen
Verbinding van buizen

Manier van tekenen

Wanneer er een bewerking vlakbij de wanddikte wordt gedaan is het belangrijk dat de bewerking hier minimaal 0,1mm vanaf zit (zie afbeelding).

Buizen tekenen